ZigaForm version 5.9.1
Restauratie missend houten deel van antieke kast Herstel constructie antieke kast met behulp van houtaanvullingen Restauratie snijwerk antieke kast door Van Geenen Restauratie Aanvulling voor herstel constructie van antieke kast Herstel constructie antieke kast Resultaat restauratie kast door Dirk-Olaf van Geenen Restauratie van antieke kast door Van Geenen Restauratie
Categorie
object restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk, fineerwerk
Over dit project


Restauratie van Kasten

Voor mijn werk heb ik al vele mooie kasten, kabinetten, commodes en dressoirs mogen opknappen. Elke antiek meubel heeft waarde en deze waarde kan voor iedereen anders zijn. Zo kan de commode waar u als baby nog verschoond bent voor u waardevoller zijn dan een kostbare 17e -eeuwse kabinet kast. Voor mij als restaurateur geeft het restaureren van beide objecten evenveel voldoening, omdat ik weet dat waarde behouden blijft voor de toekomst. U kunt daarom bij mij terecht voor de restauratie van allerlei soorten kasten.


Over Van Geenen Restauratie

Na mijn studies in Nederland en Engeland ben ik in 2004 mijn eigen restauratieatelier begonnen. Sindsdien heb ik restauraties uitgevoerd aan een grote verscheidenheid van objecten en meubelen. Deze verscheidenheid uit zich in soorten objecten, maar ook in diverse stijlen en zo herstel ik bijvoorbeeld zowel antieke als designmeubelen. Ook heb ik bijgedragen aan restauraties in musea en monumentale panden. Op mijn website vindt u enkele mooie voorbeelden van restauraties die ik in de afgelopen jaren heb uitgevoerd.


Werkwijze voor opknappen antieke kast

U kunt altijd geheel vrijblijvend contact opnemen voor vragen of informatie. Als u mij in wilt schakelen om uw kast te laten restaureren, dan maken we eerst een afspraak om de kast te bezichtigen. Dat kan zowel in mijn atelier als op locatie. Ik bekijk de staat van de kast en op basis hiervan geef ik u een voorlopige prijsindicatie. Wanneer u hiermee akkoord gaat, dan wordt een vervolgafspraak in mijn atelier ingepland. Hier zal ik de kast uitgebreider analyseren en een definitieve offerte uitbrengen. In de definitieve offerte beschrijf ik ook duidelijk de huidige toestand, de gebreken en herstelmogelijkheden. Een restauratie bestaat in het algemeen uit de volgende stappen.


Constructie van kast herstellen

De kast moet na de restauratie natuurlijk stabiel en functioneel zijn, zodat deze weer geschikt is voor dagelijks gebruik. De stabiliteit herstel ik door de constructie van de kast, waar nodig, te demonteren om hierna verbindingen te herstellen. Verbindingen worden passend gemaakt en opnieuw gelijmd. Indien nodig breng ik een hulpconstructie aan om de stabiliteit verder te versterken. Scheuren en spleten worden gedicht en weggewerkt, zodat ze niet zichtbaar zijn. Verder zorg ik dat deuren en laden goed lopen. Ook repareer ik sloten, gehengen en sleutels.


Fineerwerk kast restaureren

Als het fineer van uw antieke kast beschadigd is, herstel ik dit waarbij ik zo min mogelijk materiaal verwijder. Bij aanvullingen let ik op onder meer de houtsoort en kleur om de aanvulling aan te laten sluiten bij het oorspronkelijke fineer. Na het herstel lijm ik het fineer terug met beenderlijn, waardoor het weer voor jaren stevig op zijn plek zit.


Snijwerk kast herstellen

Als het snijwerk van uw kast beschadigd is, dan is het van essentieel belang dat het proces van beschadiging gestopt wordt. Om deze reden behandel ik het snijwerk voordat ik begin met de restauratie. Bij het herstel is behoud altijd mijn eerste doel. Bij delen waar dit helaas niet mogelijk is, vul ik snijwerk aan. Deze aanvullingen moeten naadloos aansluiten bij het oorspronkelijke materiaal en in mijn atelier heb ik hiervoor de beschikking over een uitgebreide collectie van houtsoorten.


Conservering kast

Doel van een restauratie is dat de kast behouden blijft voor de toekomst. Houtworm, schimmel of krimpscheuren kunnen het hout beschadigen en verzwakken. Om een antiek object te behouden is het noodzakelijk om dit op tijd te behandelen. Bij het herstel van een kast zorg ik er daarom voor dat de oorzaken van verval behandeld worden zodat de kast voor de toekomst behouden blijft.


Afwerking kast herstellen

Een afwerking zorgt niet alleen voor een mooie glans, maar beschermt ook tegen onder andere vocht en krassen. In principe probeer ik de oorspronkelijke afwerking te herstellen, maar als u een voorkeur heeft voor een andere afwerking, dan is dit ook mogelijk. Bij de afwerking houd ik rekening met de toekomstige toepassing van de kast.


Iedere kast heeft zijn eigen geschiedenis en waarde. Door een kundige restauratie blijft deze behouden voor de toekomst en volgende generaties. Ik heb expertise in allerlei soorten stijlen, bijvoorbeeld Renaissance, Barok, Empire en Art Nouveau. Tevens heb ik ervaring met de restauratie van designmeubelen. Heeft u interesse om uw kast door mij te laten restaureren of wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op.

Bel Dirk-Olaf van Geenen