ZigaForm version 5.9.1
Resultaat restauratie Masin Franck kast Fineer Maison Franck kast Fineerwerk Maison Franck meubel Herstel hout Maison Franck meubel Opknappen fineerwerk Maison Franck kast Restauratie fineerwerk Maison Franck kast Restauratie fineer van Maison Franck tafel Restauratie Maison Franck meubel Resultaat restauratie Maison Franck meubel Restauratie snijwerk Maison Franck meubel
Categorie
object restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk, marqueterie
Over dit project

Maison Franck Meubel Restauratie

 

Maison Franck was een beroemd en geroemd meubelatelier in Antwerpen. Vader Alexander Franck startte zijn zaak aan het einde van de 19e eeuw en onder de leiding van zijn zonen Charles en Frans groeide de meubelmakerij in de eerste helft van de 20e eeuw uit tot een van de meest prestigieuze ateliers van zijn tijd. Welgestelde families in het binnen- en buitenland bestelden kabinetten, tafels, spiegels en kasten bij Maison Franck.

 

De Maison Franck meubelen in Art Deco en Art Nouveau stijl kenmerken zich door rijke versieringen vol detail waarvoor vaak schildpad is gebruikt. Het wekt dan ook geen verbazing dat Maison Franck meubelen ook vandaag de dag nog steeds zeer populair zijn. Niet alle meubelen hebben de jaren echter schadeloos doorstaan en om deze bijzondere en exclusieve objecten te behouden is restauratie dan ook noodzakelijk.

Hieronder zal ik de restauraties beschrijven van een antiek Maison Franck cocktailmeubel en bijzettafel. Het doel van de restauraties is om de objecten zover mogelijk te herstellen naar de oorspronkelijke staat zoals ze een eeuw geleden het atelier in Antwerpen verlieten.

 

 

maison-frank-06

Restauratie Maison Franck meubelen

De Maison Franck cocktailmeubel en bijzettafel hebben warme kleuren en zijn versierd met een schitterend inlegwerk in Aziatische stijl. Voor de marqueterie is schildpad gebruikt en dit materiaal zat op verschillende plekken los. Om het inlegwerk te herstellen, heb ik de loszittende delen schildpad gedemonteerd en in oorspronkelijke stijl terug gelijmd. Hiervoor heb ik rode lijm gebruikt, welke past bij de warme uitstraling van de meubel.

 

 

 

Het fineerwerk zat eveneens op verscheidene plaatsen los of ontbrak zelfs. De ontbrekende delen fineer heb ik aangevuld. In mijn atelier heb ik een ruime verzameling van fineer van verschillende houtsoorten, waardoor ik voor aanvullingen het geschikte materiaal kan gebruiken. Daarnaast heb ik niet originele laklagen, van eerdere herstelwerkzaamheden, verwijderd. Hierna heb ik de meubelen een traditionele politoerafwerking gegeven.

 

Tenslotte heb ik van de antieke cocktailmeubel het onderstel gerestaureerd. Verbindingen heb ik hersteld, waardoor de meubel weer stabiel en stevig staat. Na de restauratie zijn deze speciale meubelen weer gereed en bestendig voor de toekomst, en blijven deze behouden voor de volgende generaties.

 

maison-frank-05

Maison Franck meubelen laten restaureren

Heeft u een Maison Franck object dat u wilt laten repareren, dan ben ik u graag van dienst. Dankzij mijn opleidingen en ervaring ben ik staat om deze objecten te herstellen naar de originele staat zoals de meubelmakers van het Maison Franck atelier het zelf voor ogen hadden. Tevens beschik ik in mijn werkplaats over een ruime collectie materialen die ik hiervoor kan gebruiken. Bij mijn restauraties streef ik naar reversibiliteit, wat betekent dat herstelwerkzaamheden volledig teruggedraaid kunnen worden mocht dat in de toekomst een wens zijn.

 

Daarnaast kan ik u adviseren hoe u Maison Franck meubelen het beste kunt behouden en behandelen, bijvoorbeeld op het gebied van luchtvochtigheid. Als u mij wilt inschakelen voor de restauratie van uw Maison Franck kast, tafel, kabinet, bureau of ander object, dan maken we eerst een afspraak om het stuk te bezichtigen. Dit kan zowel in mijn atelier als op locatie. Op basis van deze bezichtiging doe ik een voorstel voor restauratie en geef ik u een voorlopige prijsindicatie. Hierna volgt een uitgebreidere analyse in mijn atelier en ontvangt u een definitieve offerte, waarin ik de huidige toestand, gebreken en herstelmogelijkheden beschrijf.

 

Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer informatie, neemt u dan geheel vrijblijvend contact op.

 

maison-frank-09

Bel Dirk-Olaf van Geenen