ZigaForm version 5.9.1
Resultaat van restauratie antieke tafel Restauratie van antieke tafel door Van Geenen Restauratie Conservering van antiek hout door Van Geenen Restauratie Restauratie van hout Conservering van hout Herstel constructie antieke tafel door Van Geenen Restauratie Opknappen antieke tafel door Van Geenen Restauratie Herstel snijwerk antieke tafel door Van Geenen Restauratie
Categorie
object restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk, fineerwerk, Utrecht
Over dit project


Restauratie 18
e-eeuwse tafel met olijfhout oesterfineer

Op veilingen kun je bijzondere en mooie antieke meubelen vinden. Zo vond een klant uit Zeist op een veiling deze 18e -eeuwse Hollandse tafel gemaakt uit massief eikenhout en versierd met olijfhout oesterfineer. Wel was de tafel getekend door de tand des tijds. Zo was de constructie instabiel geworden en liet het olijfhout oesterfineer op verschillende plekken los of ontbrak het zelfs. Daarnaast had de antieke tafel enkele minder goed geslaagde restauraties ondergaan. Zo waren de bolpoten niet origineel en pasten deze qua stijl niet bij rest van de tafel. Tenslotte was de politoerafwerking verkleurd en verbleekt, en zaten er krassen in het oppervlak. Het was aan mij de taak om deze bijzondere tafel op te knappen en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat.


Het herstellen van de constructie van deze antieke tafel

Ik ben gestart met het demonteren van de tafel. Hierna heb ik de verbindingen hersteld en waar nodig weer passend gemaakt. De bolpoten, gemaakt uit beukenhout, heb ik vervangen door kersenhouten bolpoten. De oude bolpoten waren niet origineel en waren te smal in verhouding tot de getorste tafelpoten. De kersenhouten bolpoten zijn breder en passen daardoor beter bij deze tafel. Vervolgens heb ik de tafelonderdelen vastgelijmd met gelatinelijm. Hierdoor staat deze antieke tafel weer stevig en stabiel.

 

olijfhouten-tafel-02


De restauratie van het oesterfineer

De loszittende stukken fineer heb ik vastgelijmd met beenderlijm. Hierdoor zit het fineer niet alleen goed vast, maar kan het ook weer verwijderd worden zonder schade te veroorzaken. Op de plekken waar het fineer ontbrak, heb ik dit aangevuld met de originele houtsoort. In mijn atelier heb ik een ruime verzameling van houtsoorten, waaronder olijfhout en oester. Bij een vorige restauratie van het fineer was notenhout gebruikt in plaats van olijfhout. Dit notenhout fineer heb ik verwijderd en vervangen door olijfhout fineer. Kleine beschadigingen, zoals deukjes en krassen, heb ik weggewerkt met een harde vulling.

 

olijfhouten-tafel-05


De vervanging van het kunstleer en traditionele afwerking

Het kunstleer op het tafelblad heb ik geheel vervangen, waarbij de kleur en structuur van het nieuwe leer in overleg met de klant is gekozen. Alle aangebrachte restauraties heb ik geretoucheerd naar voorbeeld van het omringende hout, zodat deze voor het oog uiteindelijk onzichtbaar worden. Om deze 18-eeuwse Hollandse tafel zijn glans terug te geven, heb ik de oude politoer afwerking verwijderd een traditionele was-politoer afwerking aangebracht. Deze afwerking past bij de stijl en periode van de tafel en was in de 18e eeuw gebruikelijk. De eigenaar van deze tafel kreeg na de restauratie het meubel terug zoals deze er 300 jaar geleden ook uit heeft gezien. Daarnaast geeft het een goed gevoel dat deze antieke tafel behouden blijft en weer een functie heeft in het heden en de toekomst.


Wilt u graag meer weten over deze restauratie of over mijn werkwijze, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen via het contactformulier. Ook sta ik u graag te woord via het telefoonnummer 06-42913961. Daarnaast kunt mij e-mailen op info@vangeenrestauratie.nl.

Bel Dirk-Olaf van Geenen