ZigaForm version 5.9.1
Restauratie Sint Nicolaas beeld door Van Geenen Restauratie Restauratie van beelden en objecten door Van Geenen Restauratie Restauratie van aangetast beeld door Van Geenen Restauratie Conservering antieke beelden Herstel aangetast hout antieke beelden Herstel antieke beelden door Van Geenen Restauratie
Categorie
object restauratie
Tags
afwerking, Conservering, constructiewerk, lijstwerk, snijwerk
Over dit project


Restauratie H. Carolus beeld R.K. Kerk St. Martinus te Heeze.


De R.K. KERK toegewijd aan de H. Martinus van Tours te Heeze is in 1932 in traditionalistsche vormentaal ontworpen door architect H. Valk uit ‘s-Hertogenbosch met onder andere streekeigen stijlkenmerken van de Kempense gotiek. In de Kerk bevinden zich een tiental grote  19
de eeuwse lindehouten gepolychromeerde beelden van onder andere beeldhouwer Van der Heijden uit Den Bosch. In 2015 werd mij gevraagd om het H.Carolus beeld uit de St. Martinus Kerk te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat, een opdracht die ik met trots heb uitgevoerd.

 

beeld-kerk-heeze-06


Conservering aangetaste elementen

Het beeld is licht gereinigd en het houtstof op en gedeeltelijk in de beelden is zoveel als mogelijk verwijderd. De door biologische aantasting verzwakte elementen in het snijwerk van het beeld zijn behouden en geconsolideerd met een reversibele kunsthars. De sokkel waar het beeld op is gemonteerd is tevens behandeld zoals de hierboven beschreven aangetaste stukken snijwerk van het beeld.

 

beeld-kerk-heeze-04


Herstellen constructie en snijwerk

Voor het aanhelen van de ontbrekende delen is lindehout gebruikt. Losgeraakte delen zijn na impregneren en weer terug gelijmd. Voor verlijmingen is een dierlijk lijm(warm/koud verwerkbaar) gebruikt. Voor de zeer ongelijke lijmoppervlakte is een vullende epoxy lijm gebruikt. Deze lijm is vullend toegepast met een buffer tussen het hout en de vulling zodat deze verlijming ook nog reversibel is.


Kleuren en herstellen afwerking

Tenslotte heb ik de aangebrachte restauraties gekleurd en geretoucheerd zodat deze nu voor het oog onzichtbaar zijn. Hierdoor is het beeld wederom één geheel, zoals de oorspronkelijke maker het beeld in de 19de eeuw zelf vervaardigde.


Als u in Heeze bent, dan raad ik u zeker aan om de St. Martinus kerk te bezoeken. Hier kunt u het gerestaureerde beeld zelf bekijken en natuurlijk ook de rest van deze schitterende kerk bewonderen.

 

Bel Dirk-Olaf van Geenen