ZigaForm version 5.9.1
Herstel constructie van antieke stoel Restauratie van antieke stoel Aanvulling voor verstevigen constructie van antieke stoel Verstevigen constructie van antieke stoel Constructieherstel antieke stoel Restauratie van constructie van stoel Restauratie antieke stoel door Van Geenen Restauratie
Categorie
object restauratie
Over dit project


Restauratie van Stoelen

Stoelen komen in verschillende soorten en maten, maar iedere stoel heeft zijn eigen verhaal. Zo heeft een antieke 16e-eewse zetel al velen eeuwen gezien, maar ook de schommelstoel van uw grootvader kan voor u van grote waarde zijn. Beide meubelen verdienen het om voor de toekomst behouden te blijven, zodat ook de waarde en verhalen die bij deze stoelen horen, bewaard blijven voor de toekomst.


Herstellen van antieke stoelen en designmeubelen

U kunt bij mij terecht voor het opknappen van oude, antieke stoelen en ook voor het herstellen van designmeubelen. Ik heb ervaring met de restauratie van allerlei soorten antiekmeubelen, zoals objecten in Renaissance, Barok, Franse periode en Empire stijl. Ook heb ik expertise in het opknappen van designstoelen. Voor de restauratie van bijvoorbeeld een Charles Eames, Rietveld, Arne-Vodder of Hans-Wegener stoel kunt u zeker bij Van Geenen Restauratie terecht.


Over Van Geenen Restauratie

Na mijn opleiding in Nederland en Engeland ben ik in 2004 mijn eigen restauratieatelier gestart. Sindsdien heb ik vele mooie meubelen, objecten en interieurs mogen herstellen. Ik restaureer voor particulieren, maar ook voor onder meer musea en andere instituten. Op mijn website vindt u voorbeelden van restauraties die ik in de afgelopen jaren heb uitgevoerd.

U kunt altijd contact opnemen voor vragen of voor meer informatie. Als u uw stoel door mij wilt laten restaureren, dan maken we eerst een vrijblijvende afspraak op locatie of bij mij in het atelier. Bij deze afspraak schat ik de staat van de stoel in en stel ik een voorlopige offerte op. Als u hiermee akkoord gaat, dan neem ik de stoel mee naar mijn atelier voor een uitgebreide inspectie waarna ik een definitieve offerte opstel. In de definitieve offerte beschrijf ik de huidige toestand, de gebreken en herstelmogelijkheden. Een restauratie van een stoel bestaat in het algemeen uit de volgende stappen.


Constructie stoel herstellen

Na het opknappen van de stoel moet deze meestal ook weer geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Dit betekent dat de stoel weer stevig en stabiel moet zijn. De stabiliteit van de stoel herstel ik, op plekken waar dat nodig is, door deze eerst te demonteren. Hierna maak ik de verbindingen weer passend, waarbij ik, indien nodig, aanvullend hout gebruik. Na het opnieuw lijmen van de verbindingen test ik de stabiliteit van de stoel. Mocht deze nog niet over genoeg stabiliteit beschikken, dan breng ik hulpconstructies aan. Tenslotte worden spleten en scheuren gedicht, en visueel weggewerkt.


Fineer stoel restaureren

Als het fineer van uw stoel beschadigd is, zal ik dit natuurlijk herstellen. Hierbij is mijn uitgangspunt dat zo min mogelijk oorspronkelijk materiaal wordt verwijderd. Op de plekken waar ik fineer aanvul, let ik op onder meer de houtsoort, kleur en structuur van het hout. Ik kleur en retoucheer het aanvullende fineer om het voor het oog onzichtbaar te maken.


Snijwerk van stoel herstellen

Ook bij de restauratie van het snijwerk van een stoel is behoud mijn eerste doel. Alleen op de plekken waar dit niet meer mogelijk is, zal ik het snijwerk aanvullen. Hierbij moet de aanvulling zo naadloos aansluiten bij het origineel en hiervoor heb ik in mijn atelier de beschikking over een ruime collectie houtsoorten. Aanvullingen worden natuurlijk weer visueel weggewerkt.


Stoel conserveren

Doel van een restauratie is natuurlijk dat een object behouden blijft voor de toekomst. Hout kan door allerlei oorzaken verzwakt worden, bijvoorbeeld door houtworm, schimmel of krimpscheuren. Het is cruciaal om deze oorzaken tijdig te behandelen. Dit is niet alleen belangrijk voor de stoel zelf, maar ook om besmetting van andere objecten te voorkomen. In mijn atelier behandel ik de stoel, zodat deze weer bestendig is voor de toekomst.


Afwerking stoel herstellen

De laatste stap van een restauratie is doorgaans de afwerking van de stoel. De afwerking zorgt voor een mooie glans en beschermt de stoel tegen onder andere krassen en vocht. Ook heb ik ervaring met het herstellen van de bekleding en stoffering van stoelen. Voor het herstellen van een leren stoel kan ik dus eveneens van dienst zijn. In principe probeer ik de afwerking naar de oorspronkelijke staat te herstellen, maar als u andere wensen heeft, dan is dit ook mogelijk.

Na de restauratie van uw stoel, zetel of fauteuil, is deze weer klaar voor de toekomst. Op deze manier blijft een stukje geschiedenis behouden voor u en toekomstige generaties. Heeft u interesse om bijvoorbeeld uw eiken of barok stoel door mij te laten opknappen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op

Bel Dirk-Olaf van Geenen