ZigaForm version 5.9.1
Dirk-Olaf van Geenen in Raadhuis Tilburg Willem II zaal Raadhuis Tilburg Anna Paulowna zaal Tilburg Restauratie Raadhuis Tilburg Dirk-Olaf van Geenen inspecteer restauratie Paleis-Raadhuis Tilburg Restauratie antieke sloten Restauratie panelen Paleis-Raadhuis Tilburg Houten panelen Paleis-Raadhuis Tilburg Ramen Paleis-Raadhuis Tilburg

Categorie
interieur restauratie
Tags
afwerking, fineerwerk, Noord-Brabant
Over dit project

Restauratie Willem II-zaal en Anna Paulownazaal Paleis-Raadhuis Tilburg

 

Het Paleis-Raadhuis in Tilburg werd in opdracht van Koning Willem II der Nederlanden gebouwd. Deze wilde namelijk een buitenresidentie in het door hem geliefde Tilburg. Hij heeft echter nooit van het paleis kunnen genieten, want hij stierf 22 dagen voor de oplevering van het paleis op 7 april 1849. Door de jaren heen heeft het Paleis-Raadhuis verscheidene functies gekend en restauraties ondergaan. De huidige zalen zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw ontworpen in Art deco stijl en mij is gevraagd om de Willem II-zaal en de Anna Paulownazaal in deze stijl te herstellen.

 

De antieke lambrisering, deuren en houten zuilen in deze zalen waren getekend door de tand des tijds. De lak liet op verschillende plekken los en was tevens verkleurd. Ook fineer liet op verscheidene plekken los of ontbrak zelfs. Daarnaast waren er krassen en deuken zichtbaar op de lambrisering en deuren. Verder was het beslag, zoals de sloten, aangetast. De oppervlakte afwerking van het beslag was gedegradeerd, waardoor oxidatie was opgetreden.

 

Herstel van lambrisering, fineer en beslag

 

raadhuis-tilburg-02

 

Aan mij was dus de mooi taak om de lambrisering, het fineer en het beslag terug te brengen naar de originele staat. De loszittende stukken fineer heb ik vastgelijmd met huidenlijm en beenderlijm. Hierdoor zit het fineer weer jaren op zijn plaats en een ander voordeel is dat met deze lijm het fineer kan worden losgemaakt zonder dat het beschadigd raakt. Ontbrekende stukken fineer zijn aangevuld met hetzelfde materiaal als het oorspronkelijke fineer. Zichtbare en storende oude fineerrestauraties heb ik, waar mogelijk, geretoucheerd zodat deze niet meer zichtbaar zijn.

 

raadhuis-tilburg-03

 

Vuil, vlekken, krassen en deuken zijn eveneens geretoucheerd en in een enkel geval heb ik een diepe kras of deuk eerst gevuld en vervolgens visueel weggewerkt. Op plaatsen waar de lak niet meer te redden was, heb ik deze verwijderd. Hierna heb ik het hout gereinigd om een goede hechting van de nieuwe afwerking mogelijk te maken. Verder heb ik het hout gebeitst naar het voorbeeld van de omringende lambrisering. Hierdoor is de overgang tussen de verschillende delen van de lambrisering zo homogeen mogelijk en niet met het oog zichtbaar. Tenslotte heb ik een nieuwe lakafwerking aangebracht, waardoor de lambrisering, deuren en zuilen er weer uitzien als 150 jaar geleden.

 

raadhuis-tilburg

 

Naast de restauratie van de houten delen, heb ik tevens het vernikkelde messing beslag van de deuren hersteld. De antieke sloten en sluitijzers heb ik eerst gereinigd en gepolijst. Hierna heb ik een beschermende was aangebracht, waardoor het beslag beschermd is tegen oxidatie.

 

In verband met de aanleg van een nieuwe klimaatinstallaties in de trouwzalen hebben we ook nieuwe radiatorschermen gemaakt in de stijl van de ruimtes. Deze schermen werken de  nieuwe radiatoren en klimaat units weg en integreren hierdoor naadloos in de bestaande lambrisering.

 

raadhuis-tilburg-06

 

Hoewel koning Willem II niet van zijn eigen Paleis-Raadhuis heeft kunnen genieten, kunt u deze gerestaureerde vertrekken zelf wel bezoeken in Tilburg. Ook dienen beide ruimtes als trouwzaal. Overigens hoeft u de deur niet uit om deze zalen te bezichtigen, want het interieur van het Paleis-Raadhuis in Tilburg kunt u ook bekijken via Google Maps.

 

Bel Dirk-Olaf van Geenen