Powered by ZigaForm version 3.8.4
technieken - van Geenen Restauratie en Conservering
16349
page-template-default,page,page-id-16349,page-parent,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
details-van-geenen-restauratie-15
Constructiewerk Antieke Meubelen

Een antiek meubel is niet alleen een mooi en decoratief object, maar wordt vaak ook intensief gebruikt. Door het gebruik en de tand des tijds kunnen antieke objecten verslijten of beschadigd raken. Om deze antieke meubelen weer geschikt te maken voor dagelijks gebruik, restaureer ik de constructie zo ver mogelijk naar de oorspronkelijke staat zodat deze weer toekomstbestendig is.

Fineerwerk

Fineer is een dun laagje decoratief hout dat gelijmd is op andersoortig hout. Meubelen zijn doorgaans vervaardigd van een constructief goede houtsoort, maar deze is veelal minder decoratief. Om het meubel een mooiere uitstraling te geven, wordt op deze houtsoort een dun laagje van een andere decoratieve houtsoort gelijmd. Fineren is een eeuwenoude techniek en fineer treffen we dan ook vaak aan bij antieke objecten. Fineer kan door droogte en andere oorzaken helaas los gaan zitten, verkleuren of beschadigd raken.

fineerwerk05
snijwerkstoel03
Snijwerk en lijstwerk

Antieke snijwerken en lijsten zijn een demonstratie van zowel artisticiteit als vakmanschap. Helaas kunnen deze kunstwerken beschadigd raken door bijvoorbeeld vraatschade (houtworm), breuken of schimmel. Om verdere schade te voorkomen, dient dit proces gestopt te worden. Om het houtwerk zijn pracht terug te geven, kan ik het snijwerk zo ver mogelijk herstellen naar de oorspronkelijke staat.

Marqueterie en Intarsia Restauratie

Marqueterie en intarsia zijn beide vormen van inlegwerk. Marqueterie is een inlegtechniek waarbij de verschillende onderdelen op het object worden gelijmd. Intarsia is een techniek, waarbij de voorstelling eerst in het hout van het object wordt uitgesneden of uitgehakt, waarna de verschillende onderdelen in het hout worden gelegd. Bij marqueterie ligt de voorstelling op het hout en bij intarsia dus in het hout.

Marqueterie-klok-03
conservering-02
Conservering antieke meubelen en objecten

Een antiek object is een stukje geschiedenis met een eigen sfeer en karakter. Antieke objecten kunnen echter helaas wel schade oplopen door houtworm, schimmel of krimpscheuren. Om een antiek object te behouden is het daarom noodzakelijk om het tijdig te behandelen. Op deze manier kan dit stukje geschiedenis ook in de toekomst zijn verhaal vertellen.

Afwerking Meubelen en objecten

De afwerking van een meubel of ander object zorgt voor een mooie glans van het materiaal. Daarnaast dient de afwerking als beschermende laag tegen bijvoorbeeld vocht en krassen. Helaas kan de afwerking van een antiek object verweren door het verloop der jaren. Ook kan de afwerking schade oplopen door het gebruik en kunnen er kringen en vlekken op het hout achterblijven. Bij mij kunt u de afwerking van uw antieke en moderne objecten laten herstellen, zodat het object zijn glans terugkrijgt.

afwerking-02
Bel Dirk-Olaf van Geenen