ZigaForm version 5.9.1

Snijwerk en lijstwerk

Antieke snijwerken en lijsten zijn een demonstratie van zowel artisticiteit als vakmanschap. Helaas kunnen deze kunstwerken beschadigd raken door bijvoorbeeld vraatschade (houtworm), breuken of schimmel. Om verdere schade te voorkomen, dient dit proces gestopt te worden. Om het houtwerk zijn pracht terug te geven, kan ik het snijwerk zo ver mogelijk herstellen naar de oorspronkelijke staat.

Restauratie van antiek snijwerk en lijsten

Een beschadiging aan een antiek snijwerk of lijst kan verschillende oorzaken hebben. Essentieel in alle gevallen is dat het proces van beschadiging gestopt wordt. Dit is niet alleen in het belang van het object zelf, maar ook voor andere objecten en meubelen. Daarom behandel ik het snijwerk voordat ik start met het herstel.

 

Bij het herstel van het snijwerk is behoud altijd mijn eerste doel. Alleen bij delen waar dit helaas niet mogelijk is, zal ik het object aanvullen. Ook ontbrekende delen of stukken vul ik natuurlijk aan. Bij het aanvullen van het houtsnijwerk is het doel dat deze naadloos aansluit bij het originele object en in mijn atelier heb ik hiervoor de beschikking over een ruime collectie van houtsoorten. Bij profiellijsten, schilderijlijsten en wandpanelen zorg ik er voor dat de profilering wordt doorgezet. Bij sculpturen en beelden let ik op de uitstraling en het karakter van de decoratie of het personage.

 

Na de restauratie van het houtsnijwerk wordt het object afgewerkt. Hierbij worden aanvullingen geretoucheerd, zodat deze onzichtbaar worden voor het oog. Het doel van de restauratie is in de meeste gevallen om het object terug te brengen naar de oorspronkelijk staat waarin de originele maker het jaren of eeuwen geleden het zelf vervaardigde. Hierbij houd ik echter wel rekening met uw wensen op het gebied van uitstraling en design.

Creatie van snijwerk en lijsten

Naast het restaureren van snijwerk vervaardig ik tevens nieuwe houtsnijwerken en lijsten. Zoekt u een professionele lijstenmaker voor een mooi en waardevol (antiek) schilderij, dan kan ik u dus eveneens van dienst zijn. Mijn ambitie bij het vervaardigen van een nieuwe lijst is dat de nieuwe creatie past bij zowel het object als uw wensen. Tevens kan ik nieuwe houten sculpturen, decoraties en panelen naar wens tot stand brengen.

 

In mijn atelier heb ik ook de beschikking over een houtdraaibank voor de creatie en de restauratie van houtdraaiwerken en gedraaide ornamenten. Hierdoor kan ik tafelpoten en stoelpoten van antieke en moderne meubelen herstellen of bijmaken. Ook bolpoten voor kussenkasten of kabinetten en spijlen voor trapleuningen kan ik restaureren of bijmaken.

Ervaring en expertise in houtsnijwerk

Door studie en ervaring heb ik expertise opgebouwd in het restaureren en creëren van diverse houtsnijwerken met verschillende stijlen. Zo heb ik onder andere lijsten vervaardigd voor doeken in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Stadhuis in ’s Hertogenbosch. Onderaan deze pagina vindt u een collectie van de houtsnijwerken die door mij gerestaureerd of vervaardigd zijn.

 

Als u een snijwerk of lijst wilt laten restaureren, dan kan ik geheel vrijblijvend bij u langskomen en op locatie een indicatie geven van de benodigde werkzaamheden en kosten. Ook kan ik het object meenemen naar mijn atelier en na restauratie weer bij u terugbezorgen. U kunt bij mij terecht voor het herstel van allerlei soorten lijsten en snijwerken. Als restaurateur geeft het voldoening als waarde behouden blijft. De waarde van een object is voor iedereen echter verschillend. Zo kan voor u de waarde van een familie-erfstuk groter zijn dan een kostbaar museumstuk. Beide zijn daarom het waard om behouden te blijven en daarom ben ik u graag van dienst met de restauratie van diverse lijsten en snijwerken.

 

Als u een houtsnijwerk wilt laten maken of graag informatie hierover wilt, dan kunt u ook geheel vrijblijvend contact opnemen.

Bel Dirk-Olaf van Geenen