ZigaForm version 5.9.1

Fineerwerk

Fineer is een dun laagje decoratief hout dat gelijmd is op andersoortig hout. Meubelen zijn doorgaans vervaardigd van een constructief goede houtsoort, maar deze is veelal minder decoratief. Om het meubel een mooiere uitstraling te geven, wordt op deze houtsoort een dun laagje van een andere decoratieve houtsoort gelijmd. Fineren is een eeuwenoude techniek en fineer treffen we dan ook vaak aan bij antieke objecten. Fineer kan door droogte en andere oorzaken helaas los gaan zitten, verkleuren of beschadigd raken. Om verdere afbraak van het fineer en het object te voorkomen, kan ik het fineer restaureren en de fraaie uitstraling van het object herstellen.

Restauratie van antiek fineer

Bij het herstellen en aanvullen van antiek fineer is mijn uitgangspunt dat zo min mogelijk materiaal wordt verwijderd. Als ik fineer aanvul, let ik op de houtsoort, kleur, structuur, nerfgrootte en richting, opdat de aanvulling aansluit bij het oorspronkelijke fineer. Hierna wordt het fineer gekleurd en geretoucheerd om het aanvullende fineer zo onzichtbaar mogelijk te maken.

 

Vervolgens krijgt het fineer dezelfde afwerking als het gehele meubel, bijvoorbeeld een politoer, was afwerking of modernere methode.

 

Het fineer wordt na herstel met beenderlijm terug op het object gelijmd, waardoor het fineer weer tientallen jaren goed op zijn plaats zit. Een ander voordeel van beenderlijm is dat met deze lijm het fineer kan worden losgemaakt zonder dat het fineer of het object beschadigd raakt.

Behoud en herstel van antiek fineer

Door het herstel van fineer krijgt een antiek object weer zijn trots terug. Ik heb daarom ook als eerste uitgangspunt om het object te restaureren naar zijn oorspronkelijk staat, zoals de schepper het jaren geleden bedoeld heeft. Dit gaat uiteraard wel in overleg met u en ik houd natuurlijk rekening met uw wensen voor de restauratie.

 

Als ervaren restaurateur heb ik expertise in fineerwerk met verschillende objecten, zoals stoelen, tafels en schrijfmeubelen. Ik heb eveneens ruime ervaring met restauraties van fineer van diverse stijlen, perioden en diktes. In mijn atelier beschik ik over een ruime voorraad van antiek en modern fineerhout, zoals mahonie, wortelnoot, rozenhout en kersenhout. Ik kan u van dienst zijn met het herstellen van fineer van zowel antieke als designmeubelen. De waarde van een object is voor ieder verschillend en een erfstuk kan voor u persoonlijk veel waardevoller zijn dan bijvoorbeeld een museumstuk. U kunt daarom bij mij terecht met allerlei soorten meubelen en objecten, want als restaurateur vind ik het mooi dat deze objecten met waarde behouden blijven.

 

Als u fineer wilt laten herstellen, dan kan ik geheel vrijblijvend bij u langskomen om een indicatie te geven van de benodigde werkzaamheden en kosten van het herstel. Ook kan ik het antieke object meenemen en na restauratie weer bij u terugbrengen. Indien gewenst stel ik tevens een restauratierapport en conditierapport op.

Bel Dirk-Olaf van Geenen