ZigaForm version 5.9.1

Afwerking Meubelen en objecten

De afwerking van een meubel of ander object zorgt voor een mooie glans van het materiaal. Daarnaast dient de afwerking als beschermende laag tegen bijvoorbeeld vocht en krassen. Helaas kan de afwerking van een antiek object verweren door het verloop der jaren. Ook kan de afwerking schade oplopen door het gebruik en kunnen er kringen en vlekken op het hout achterblijven. Bij mij kunt u de afwerking van uw antieke en moderne objecten laten herstellen, zodat het object zijn glans terugkrijgt. Ook als u een meubel een nieuwe afwerking wilt geven, dan kan ik u hierin adviseren en van dienst zijn.

Antieke houtafwerking herstellen

Als ik de afwerking van een antiek meubel herstel, onderzoek ik eerst waaruit de bestaande oppervlakte afwerking is opgebouwd. Veel antieke meubelen zijn traditioneel afgewerkt met boenwas of een politoer op basis van schellak. Moderne en vintage meubelen beschikken daarentegen meestal over een olie- of celluloselak afwerking. Wanneer de bestaande afwerking volgens een oorspronkelijke receptuur en in goede staat is, zal deze worden gereinigd en hierna opgewerkt worden naar de gewenste glansgraad. Hierbij worden kringen, vlekken en kleine beschadigingen weggewerkt en geretoucheerd, zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Als de bestaande afwerking verweerd of niet origineel is, ga ik met u overleg voor de meest geschikte afwerking. Mijn eerste uitgangspunt is om de oorspronkelijke afwerking te herstellen, maar als u een voorkeur heeft voor een andere afwerking dan is dit ook mogelijk. Bij mijn advies voor een passende afwerking houd ik tevens rekening met het gebruik van het object.

Nieuwe afwerking voor meubel

Als u een meubel of object van een nieuwe afwerking wilt voorzien, dan kan ik u hierin eveneens adviseren. In mijn advies houd ik rekening met uw wensen en de toepassing van het meubel of object. Als u dus bijvoorbeeld een vintage meubel in een nieuw jasje wilt stoppen, dan kan ik u hiervoor advies geven en natuurlijk de gewenste afwerking aanbrengen.

Leerrestauratie

Naast het herstel van houtafwerkingen kunt u ook bij mij terecht als u een object met een leerafwerking wilt herstellen, bijvoorbeeld een secretaire of een bureau met schrijfleer. Uitgedroogd leer wordt bewerkt met leerwas, waarbij ook kleine scheurtjes worden weggewerkt. De leerwas geeft het leer voeding en een natuurlijke glans. Eveneens bevordert de was de soepelheid van het leer. Als het leer niet meer te herstellen is, dan beschik ik in mijn atelier over een ruime voorraad van verschillende soorten leer om het object een nieuwe leerafwerking te geven. In mijn atelier verwerk ik onder andere het traditionele koeien- en geitenleer, maar ook perkament, roggehuid en slangenhuid hetgeen bijvoorbeeld in de Art Deco veelvuldig werd gebruikt.  

Reversibel Afwerken

Bij het herstel van een afwerking streef ik altijd naar een reversibele behandeling. Dit betekent dat afwerkingen omkeerbaar en herstelbaar zijn. Hierdoor kan het meubel of object ook in de toekomst goed behandeld kan worden. De restauratie van de bestaande afwerking of het aanbrengen van een nieuwe afwerking doet het meubel herleven en maakt het object tevens weer klaar voor de toekomst. De afwerking van een meubel is de finishing touch en deze is bij mij in goede handen. Dankzij mijn opleidingen en ervaring bezit ik een grote kennis van verschillende afwerkingen voor diverse objecten, zoals stoelen, tafels, schrijfmeubelen, kasten en banken. U kunt daarom bij Van Geenen Restauratie terecht voor het herstel van diverse objecten. Dit mogen antieke meubelen zijn, maar als u bijvoorbeeld de afwerking van een familie-erfstuk wilt laten herstellen, dan ben ik u eveneens graag van dienst. De waarde van een object kan voor iedereen anders zijn en zo vind ik het ook heel mooi als de persoonlijke waarde van objecten voor mensen behouden blijft. Aarzel daarom niet om vrijblijvend contact op te nemen voor vragen of voor meer informatie over het afwerken van een meubel of ander object.

Bel Dirk-Olaf van Geenen