ZigaForm version 5.9.1

Marqueterie en Intarsia Restauratie

Marqueterie en intarsia zijn beide vormen van inlegwerk. Marqueterie is een inlegtechniek waarbij de verschillende onderdelen op het object worden gelijmd. Intarsia is een techniek, waarbij de voorstelling eerst in het hout van het object wordt uitgesneden of uitgehakt, waarna de verschillende onderdelen in het hout worden gelegd. Bij marqueterie ligt de voorstelling op het hout en bij intarsia dus in het hout. Beide technieken worden al eeuwenlang toegepast en voor antiek marqueterie en intarsia werden meestal exotische materialen gebruikt zoals ivoor, parelmoer, schildpad en exclusieve houtsoorten. Dankzij mijn expertise en de beschikbaarheid van de materialen in mijn atelier ben ik in staat antiek marqueterie en intarsia te restaureren.

Herstel van beschadigd marqueterie en intarsia

De creatie van deze vormen van antiek inlegwerk is een uiting van vakmanschap, artisticiteit en geduld. Marqueterie en intarsia decoraties zijn helaas ook kwetsbaar en door het verloop van de tijd en door gebruik kunnen onderdelen los gaan zitten of beschadigd raken. Bij mij kunt u marqueterie en intarsia gelukkig laten herstellen. Mijn eerste uitgangspunt is om het inlegwerk en het object weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat. Dit gaat uiteraard wel in overleg met u en ik houd rekening met uw wensen. Losse onderdelen worden opnieuw gelijmd. Op de plekken waar onderdelen ontbreken, worden deze aangevuld met het oorspronkelijke materiaal. Hierbij houd ik rekening met de werking van de verschillende materialen, zodat de verscheidene onderdelen van het inlegwerk elkaar niet belemmeren. Na de restauratie heeft het marqueterie of het intarsia weer zijn oorspronkelijke glorie terug.

Expertise in het restaureren van marqueterie en intarsia

Dankzij mijn studies en ervaring heb ik  een grote kundigheid ontwikkeld in het herstellen van meubelen met een marqueterie of intarsia decoratie. In mijn atelier beschik ik over een ruime voorraad van materialen voor de restauratie van antiek marqueterie of intarsia, zoals parelmoer, ivoor, hoorn, been, messing en schildpad en verschillende metalen. Het ivoor, hoorn, been en schildpad zijn afkomstig van tweedehands antieke objecten die helaas de tand des tijds niet hebben overleefd. Ook bezit ik een voorraad van exclusieve houtsoorten met onder andere rozen, violet, palissander, satijn, ebben, wortelnoten en olijfoester. Aan het einde van deze pagina vindt u enkele restauraties die ik heb uitgevoerd.

Als u een marqueterie of intarsia decoratie wilt laten restaureren, dan kan ik geheel vrijblijvend bij u langskomen en op locatie een indicatie geven van de benodigde werkzaamheden en kosten. Ook kan ik het object meenemen naar mijn atelier en na restauratie weer bij u terugbezorgen.

Als u graag meer informatie wilt over het herstellen van marqueterie of intarsia objecten, dan kunt u ook geheel vrijblijvend contact opnemen.

Bel Dirk-Olaf van Geenen