ZigaForm version 5.9.1

Conservering antieke meubelen en objecten

Een antiek object is een stukje geschiedenis met een eigen sfeer en karakter. Antieke objecten kunnen echter helaas wel schade oplopen door houtworm, schimmel of krimpscheuren. Om een antiek object te behouden is het daarom noodzakelijk om het tijdig te behandelen. Op deze manier kan dit stukje geschiedenis ook in de toekomst zijn verhaal vertellen.

Conserveren van antiek

Verscheidene oorzaken kunnen leiden tot de verzwakking van hout. Zo kan houtworm vraatschade veroorzaken en kan ook schimmel het hout van een antiek meubel aantasten. Door droogte kunnen krimpscheuren ontstaan in het hout.

 

In mijn atelier ga ik deze oorzaken te lijf, zodat een antiek meubel behouden blijft en ook gebruikt kan worden in de toekomst. Het hout wordt behandeld om de aantasting een halt toe te roepen. Dit is niet alleen in het belang van het object zelf, maar ook van andere objecten die besmet zouden kunnen raken. Door biologische aantasting verzwakte elementen van houten objecten worden bijvoorbeeld behouden en geconsolideerd met een reversibele kunsthars. De kunsthars zorgt voor meer sterkte in de elementen en het poreuze oppervlak met behoud van de elasticiteit.

 

Krimpscheuren worden gestabiliseerd, gedicht en geretoucheerd zodat deze voor het oog onzichtbaar worden. Hierbij houd ik rekening met de werking van hout om toekomstige schade door krimp te voorkomen. Ik probeer de originele afwerking te behouden, zodat het object zijn oorspronkelijke sfeer houdt.

 

Indien nodig lijm ik onderdelen vast en verstevig ik de constructie, opdat het meubel of object weer geschikt is voor gebruik.

Behoud van antieke objecten voor de toekomst

Ik hecht waarde aan het behoud van antieke objecten. Antieke meubelen en objecten zijn vaak een manifestatie van ambacht en artisticiteit. Deze objecten hebben een eigen karakter en sfeer en vertellen een verhaal uit een andere tijd. Mijn doel is daarom om het antieke object te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat en te behouden voor de toekomst. In hoeverre de sporen van de geschiedenis in de behandeling behouden blijven, wordt echter altijd in overleg met u bepaald.

 

Door mijn studies en ervaring heb ik een grote kennis van het conserveren van antieke objecten en meubelen, zoals stoelen, kasten, bureaus, commodes en tafels. Als u interesse heeft om uw antieke meubel door mij te laten restaureren, dan kan ik geheel vrijblijvend bij u langskomen en een indicatie geven van de benodigde werkzaamheden en kosten. Tevens kan ik het object meenemen naar mijn atelier en na de restauratie bij u terugbezorgen. Indien gewenst stel ik een conditierapport en restauratierapport op. Ik ben u graag van dienst met allerlei soorten meubelen en objecten. Een object hoeft niet per se heel kostbaar zijn om waarde te hebben voor u. Zo kan een meubel met een persoonlijk verhaal voor u veel waardevoller zijn dan bijvoorbeeld een 18e-eeuws museumstuk. Als restaurateur vind ik het ook mooi dat deze waarde voor u en toekomstige generaties behouden blijft. Aarzel daarom niet om contact op te nemen. U mag altijd vragen stellen en ook als u meer informatie wilt over het conserveren van een object, dan kunt u eveneens geheel vrijblijvend contact met me opnemen via het contactformulier.

Bel Dirk-Olaf van Geenen