ZigaForm version 5.9.1

Constructiewerk Antieke Meubelen

Een antiek meubel is niet alleen een mooi en decoratief object, maar wordt vaak ook intensief gebruikt. Door het gebruik en de tand des tijds kunnen antieke objecten verslijten of beschadigd raken. Om deze antieke meubelen weer geschikt te maken voor dagelijks gebruik, restaureer ik de constructie zo ver mogelijk naar de oorspronkelijke staat zodat deze weer toekomstbestendig is.

Herstel naar stabiele en functionele antieke objecten

De meubels moeten na restauratie weer geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Dit betekent dat het meubel stabiel en functioneel moet zijn. De stabiliteit van het object verbeter ik door de constructie, waar nodig, te demonteren en de verbindingen te herstellen. De verbindingen worden passend gemaakt, waarvoor ik, indien nodig, aanvullend hout verwerk. Daarnaast lijm ik de verbindingen opnieuw en  hiervoor gebruik ik meestal gelatinelijm. In het geval dat het antiek meubel dan nog niet over voldoende stabiliteit beschikt, breng ik een hulpconstructie aan. Scheuren en spleten in het object worden gedicht en visueel weggewerkt. Bij al deze handelingen houd ik rekening met de werking van hout, zodat het meubel in de toekomst stabiel blijft.

Naast de stabiliteit is ook de functionaliteit van een antiek object van belang. Daarom zorg ik dat deuren en laden goed lopen en herstel ik gehengen, sloten en sleutels. Als u een antiek slot of  antieke sleutel mist of kwijt bent, dan kan ik deze voor u bijmaken.

 

Als u een antiek meubel heeft, waarvan u de constructie wilt herstellen dan kan ik geheel vrijblijvend bij u langs komen en een indicatie geven van de benodigde werkzaamheden en kosten. Als u besluit uw meubel door mij te laten restaureren, dan wordt deze opgehaald en na restauratie ook weer teruggebracht. Ook houd ik rekening met uw wensen op het gebied van design en functionaliteit bij het renoveren van uw antiek meubelstuk. Indien gewenst stel ik een restauratierapport en conditierapport op. U kunt bij mij terecht voor het herstel van de constructie van allerlei soorten meubelen en objecten. Een object hoeft niet heel kostbaar te zijn om waardevol te zijn. Zo kan een kast van uw grootouders waardevoller voor u zijn dan bijvoorbeeld een 17e-eeuwse Renaissance meubel. Als restaurateur vind ik het mooi als beide meubelen behouden blijven voor de toekomst en ik kan u daarom ook van dienst zijn bij het herstellen van diverse objecten.

Belang van behoud en oorspronkelijkheid

Als professionele restaurateur hecht ik belang aan het behoud van antieke objecten. Een antiek meubel is een demonstratie van ambacht en aandacht en deze pas ik ook toe op mijn restauraties. Het object zoals het bedoeld is door de maker wordt getekend door de tand des tijds. In hoeverre de sporen van de geschiedenis in de behandeling behouden blijven, wordt in overleg met u bepaald. Mijn eerste uitgangspunt is om het karakter en authenticiteit van het object zoveel mogelijk te behouden. Door mijn studies en ervaring heb ik veel expertise in het restaureren van diverse objecten, zoals tafels, kasten, stoelen, commodes en bureaus. Ook ben ik deskundig op het gebied van verschillende stijlen, zoals barok, rococo en neoclassicisme. Enkele door mij uitgevoerde constructieve restauraties van antieke objecten kunt u hier vinden.

Bel Dirk-Olaf van Geenen