ZigaForm version 5.9.1

Restauratie van Deense designmeubel van Arne Jacobsen

Opknappen van designstoel ontworpen door Arne Jabobsen Restauratie Arne Jacobsen stoel door Van Geenen Restauratie Herstel designstoel Arne Jabobsen door Dirk-Olaf van Geenen Herstel stoel Arne Jacobsen
Categorie
design restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk
Over dit project

Restauratie Arne Jacobs Designstoel

 

Arne Jacobsen was een veelzijdige, Deense ontwerper uit de 20e eeuw. Naast designer was de uit Kopenhagen afkomstige Jacobsen eveneens architect en de door hem ontworpen gebouwen kun je met eigen ogen in Denemarken bewonderen.

 

Naast gebouwen ontwierp Arne Jacobsen tevens meubels, kranen en bestek. Zijn ontwerpstijl was functionalistisch, waarbij de vorm door de functie werd bepaald. Ook kenmerken zijn designs zich door een elegante, eenvoudige stijl. Arne Jacobsen was een exponent van het befaamde Scandinavische design, wat tot op de dag van vandaag erg populair is.

 

Meubelen zijn doorgaans gebruiksvoorwerpen en vroeger of later is restauratie door slijtage dan ook noodzakelijk. Zodoende vroeg een klant om de volgende designstoel te herstellen. Deze Arne Jacobsen 3117 vlinderstoel dateert uit de jaren 50 van de vorige eeuw en komt uit de fabriek van Fritz Hansen. Ik heb deze stoel hersteld naar zijn oorspronkelijke staat en ik zal uitleggen welke stappen ik hiervoor ondernomen heb.

 

Restauratie Deens designstoel

 

Ten eerste heb ik de constructie van de stoel hersteld. Zo heb ik de wielen gedemonteerd en kogellagers vervangen. De nieuwe kogellagers heb ik ingevet teruggeplaatst zodat de stoel weer soepel rolt en draait. Het verchroomde onderstel heb ik vervolgens schoongemaakt en gepolijst, zodat het zijn originele glans terugkreeg.

 

 

Het zitvlak van de 3117 vlinderstoel bestaat uit gebogen multiplex met fineer. Het fineer zat op verschillende plekken los en daarom heb ik het fineer gedelamineerd. Vervolgens heb ik het zitvlak extra verstevigd met een epoxy-glasvezelmat, waarna ik het oorspronkelijke fineer heb terug gelijmd om tenslotte de stoel opnieuw te bekleden

 

De armen bestaan eveneens uit gefineerd multiplex en deze heb ik grondig schoongemaakt en in de lak gezet. Na deze werkzaamheden is de Arne Jacobsen 3117 vlinderstoel weer klaar voor dagelijks gebruik, precies zoals Arne Jacobsen het bedoeld had.

 

Wilt u zelf een Deens designmeubel laten restaureren, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Ook sta ik u graag te woord als u meer informatie wilt. Ik restaureer al meer dan 10 Jaar design- en antieke objecten en meer over mij kunt u vinden op mijn werkwijze pagina.

Bel Dirk-Olaf van Geenen