ZigaForm version 5.9.1
Logo Dirk-Olaf van Geenen Houten lambisering Kasteel Heeswijk Detail restauratie snijwerk Kasteel Heeswijk Restauratie snijwerk tinkamer Kasteel Heeswijk Restauratie houten lambisering tinkamer Kasteel Heeswijk Restauratie houten panelen tinkamer Kasteel Heeswijk Aangetast hout tinkamer Kasteel Heeswijk Houtworm tinkamer Kasteel Heeswijk Restauratie tinkamer Kasteel Heeswijk Detail antiek snijwerk Detail antieke houten lambisering Dirk-Olaf van Geenen inspecteert snijwerk van antieke lambrisering Dirk-Olaf van Geenen voor antieke beelden Dirk-Olaf van Geenen inspecteert antieke lambrisering
Categorie
interieur restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk, lijstwerk, Noord-Brabant, snijwerk
Over dit project

Restauratie Tinkamer in Kasteel Heeswijk

 

In 2013 ben ik gevraagd om de tinkamer in het middeleeuwse Kasteel Heeswijk te restaureren. In deze kamer werd vroeger de tinverzameling bewaard, maar in dit vertrek heeft ook Lodewijk XIV gelogeerd en hier werd eveneens het Traktaat van Heeswijk ondertekend. De tinkamer is dus een plek van historische betekenis en het was dan ook bijzonder om hier restauratiewerkzaamheden uit  te kunnen voeren.

 

tinkamer-heeswijk-02

 

De tinkamer beschikt over een antieke lambrisering bestaande uit massief eiken wandpanelen. Deze zijn versierd met snijwerk en inlegwerk, welke veelal van ebbenhout zijn vervaardigd. Door het verlopen van de jaren was de lambrisering echter in slechte staat geraakt. Zo waren er kieren en gaten ontstaan en was het ebbenhout uitgedroogd of op sommige plaatsen zelfs vergaan. Ook voor het behoud van de antieke schouw waren herstelwerkzaamheden noodzakelijk.

 

Een uitgebreide video over deze restauratiewerkzaamheden.

 

 

Restauratie van de antieke lambrisering

 

Voor de restauratie heb ik ongeveer 60% van de lambrisering gedemonteerd. Hiervoor heb ik eerst een proefdemontage uitgevoerd om te controleren of de wandpanelen op een veilige manier weggenomen konden worden. Na het afnemen van de wandpanelen heb ik het inlegwerk uit de lambrisering gehaald. De restauratie vond deels plaats in de tinkamer zelf en deels plaats in mijn atelier in Vught.

 

Na de demontage van de lambrisering ben ik begonnen met het herstel van de constructie van de wandpanelen. Verbindingen heb ik opnieuw gelijmd, waardoor de stabiliteit van de oude wandpanelen hersteld werd. Kieren en gaten heb ik tevens gedicht en visueel weggewerkt. Hierbij heb ik rekening gehouden met de werking van hout, zodat de wandpanelen ook in de toekomst hun stabiliteit behouden.

 

tinkamer-heeswijk-05

 

 

Het snij- en inlegwerk heb ik grondig schoongemaakt en hersteld naar zijn oorspronkelijke staat. Waar het snijwerk helaas was vergaan, heb ik dit aangevuld. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van dezelfde houtsoort, ebbenhout, zodat de overgang van origineel naar aanvulling zo zuiver mogelijk is. Na het herstel begon de puzzel om het inlegwerk weer op zijn originele plek terug te plaatsen, welke bemoeilijkt werd doordat elk paneel een ander patroon had.

 

Na het herstel van de constructie, snijwerk en inlegwerk, heb ik de afwerking van de eeuwenoude lambrisering hersteld en voorzien van een traditionele boenwas afwerking. Deze geeft de lambrisering een mooie glans en kleur, waardoor deze letterlijk zijn oorspronkelijke glans terugkrijgt. Tenslotte heb ik de wandpanelen teruggeplaatst en is de tinkamer weer in volle glorie hersteld. Van de restauratie van de tinkamer en ander vertrekken is een video gemaakt die u hieronder kunt bekijken.

 

tinkamer-heeswijk-04

 

Kasteel Heeswijk en de tinkamer zijn te bezoeken en meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Kasteel Heeswijk.

 

tinkamer-heeswijk-01

Bel Dirk-Olaf van Geenen