ZigaForm version 5.9.1
Antieke spiegel restaureren Reparatie antieke spiegel Antieke spiegel repareren Lijst antieke spiegel restaureren Lijst antieke spiegel renoveren Lijst antieke spiegel renoveren Sierlijst antieke spiegel renoveren Sierlijst antieke spiegel restaureren Sierlijst antieke spiegel herstellen Sierlijst antieke spiegel opknappen Lijst antieke spiegel opknappen
Categorie
object restauratie
Over dit project

Antieke spiegel restaureren

Wilt u graag een antieke spiegel laten herstellen en behouden voor de toekomst? Van Geenen Restauratie is een ervaren atelier dat al vele mooi restauraties aan objecten heeft mogen uitvoeren. Ieder object krijgt in ons atelier een eigen, passende aanpak en uw restauratie wordt altijd uitgevoerd door een gediplomeerd restaurateur. Van Geenen Restauratie voert herstelwerkzaamheden uit voor zowel instituten, bijvoorbeeld musea, als particulieren.

Op deze pagina vindt u een voorbeeld van de restauratie van een 18e-eeuwse trumeau-spiegel, ook wel penantspiegel genoemd, uit de Herenkamer van Het Huys ten Donck. We leggen u stap voor stap uit hoe we deze restauratie uitvoerden.

Restauratie 18e-eeuwse trumeau-spiegel

Het Huys ten Donck is een prachtig 18e-eeuwse buitenplaats gelegen in de gemeente Ridderwerk. Het huis werd in 1746 gebouwd door Otto Groeninx van Zoelen, burgemeester van Rotterdam en bewindhebber van de VOC. Vandaag de dag wordt Het Huys ten Donck gebruikt voor onder andere bruiloften, bedrijfsevenementen en eveneens filmopnames.

Op de Herenkamer hangt een 18e-eeuwse trumeau-spiegel die de tand des tijds niet geheel ongeschonden doorstaan had. Om ook toekomstige generaties te laten genieten van deze bijzondere spiegel is aan Van Geenen Restauratie gevraagd om dit object te herstellen.
De spiegel was geheel gemonteerd aan de grenenhouten lambrisering. Om dit object te demonteren hebben we het tot de vloer stabiel ondersteund.

Diverse elementen, zoals de kuif van de spiegel waren aangetast door houtworm. Ons doel is om het oorspronkelijke materiaal zoveel mogelijk te behouden en we hebben daarom de door biologische aantasting verzwakte delen geconsolideerd met een reversibele kunsthars. Elementen die helaas toch niet behouden konden worden, zijn in overleg vervangen. We maken hierbij gebruik van dezelfde houtsoorten die in oorsprong verwerkt zijn. Ten slotte hebben we het houtoppervlak behandeld met insecticide.

Wilt u uw spiegel door Van Geenen Restauratie laten restaureren?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Herstellen constructie spiegel

De constructie van de trumeau-spiegel was op verscheidene plaatsen instabiel. Om de stevigheid van het object te verbeteren, hebben we waar nodig verbindingen hersteld, passend gemaakt en opnieuw gelijmd. De kuif van de spiegel hebben we volledig gedemonteerd, oude lijmresten verwijderd en een nieuw stevig lijmvlak gecreëerd.

Krimpscheuren in het lindehout hebben we aangevuld met eveneens lindehout. Zeer onregelmatige breuken zijn gevuld met een elastisch vulmiddel. Tot slot creëerden we meer stabiliteit in de constructie door het aanbrengen van een 6 millimeter berken multiplex plaat op de achterkant van de spiegel. Dit geeft tevens meer bescherming aan de fragiele kwikspiegeloppervlaktes aan de achterzijde.

Losse delen restaureren

De spiegel had losgeraakte delen die we na geïmpregneerd te hebben weer terug hebben gelijmd. Voor verlijmingen gebruiken we in principe dierlijke lijm. Als dit niet toereikend is gebruiken we kunstharslijm.

Aanvullen snijwerk antieke spiegel

Het snijwerk van de spiegel was op de spiegellijst en de trumeau beschadigd en op verschillende plaatsen niet meer aanwezig. Ontbrekende delen die bewaard zijn gebleven zijn opnieuw gelijmd. De overige hebben we aangevuld met lindehout om hierna te snijden naar het voorbeeld van het origineel.

Afwerking

De trumeau-spiegel hebben we zowel droog als nat gereinigd om het oppervlakvuil en stof te verwijderen. Vervolgens hebben we beschadigingen en krassen geretoucheerd. Ook de aangebrachte restauraties hebben we geretoucheerd naar het voorbeeld van het omringende oppervlak, waardoor het voor het oog naadloos in elkaar overgaat. De 3 spiegeldelen hebben we voorzichtig met wattenpads schoon gemaakt.

De antieke spiegel hebben we ten slotte gemonteerd en op de oorspronkelijke manier weer bevestigd aan de lambrisering, namelijk de spiegel met 10 houtschroeven en de trumeau met de nog aanwezige haken.
Wilt u een antieke spiegel door Van Geenen Restauratie laten restaureren of heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Ook kunt u direct een geheel vrijblijvende aanvraag indienen voor een restauratie.

Vraag vrijblijvend restauratie aan

Van Geenen Restauratie is u graag van dienst met allerlei objecten. Of het nu gaat om een zeldzaam antiek meubel of een dierbaar familie-erfstuk, we helpen u graag om mooie objecten voor de toekomst te bewaren.

Naast spiegelrestauraties kunt u bij ons restauratieatelier ook terecht voor onder meer stoelrestauraties en restauraties van kasten. We hebben expertise voor zowel antiekrestauraties als het herstellen van designmeubelen.

Bel Dirk-Olaf van Geenen