ZigaForm version 5.9.1

Traprestauratie door Van Geenen Restauratie & Conservering

Traprestauratie door Van Geenen Restauratie Herstel oude trap door Van Geenen Restauratie Restauratie trappenhuis door Van Geenen Restauratie Restauratie houtwork in antiek trap Restauratie traptreden door Van Geenen Restauratie Herstel constructie antieke trap door Van Geenen Restauratie Traprestauratie door Dirk-Olaf van Geenen Restauratie snijwerk trap door Van Geenen Restauratie Herstel oude trap door Van Geenen Restauratie Herstel antieke trap door Van Geenen Restauratie Restauratie antieke trap door Van Geenen Restauratie
Categorie
interieur restauratie
Tags
afwerking, Conservering, constructiewerk
Over dit project


Restauratie Antieke Trap

 

Veel antieke objecten komen relatief ongeschonden de tijd door doordat ze vooral bewonderd in plaats van gebruikt worden. Dit geldt niet voor een antieke trap in een bewoond huis en vroeger of later is het daarom noodzakelijk om een trap te laten restaureren. Dit gold ook voor deze eikenhouten trap in Art Nouveau stijl uit het begin van de 20e eeuw en deze trap heb ik daarom ook naar de oorspronkelijke stijl hersteld.


Constructie oude trap herstellen


De trapleuning was na ruim 100 jaar gebruik instabiel geraakt en ook waren verschillende beschadigingen zichtbaar, zoals deuken en krassen. Tevens ontbraken er stukken gedeeltelijk en deze moesten aangevuld worden.

 

 

Om de stabiliteit van de trapleuning te herstellen, heb ik deze eerst volledig gedemonteerd. Hierna heb ik oude lijmresten verwijderd en verbindingen hersteld. Krassen, deuken en afgebroken splinters heb ik gevuld met een harde vulling. De ontbrekende delen heb ik aangevuld met eikenhout, zodat de aanvullingen aansluiten bij het oorspronkelijk gebruikte materiaal. In mijn atelier beschik ik over een ruime collectie hout en andere materialen, waardoor ik restauraties kan uitvoeren met de origineel gebruikte materialen.

 

Nadat de verschillende onderdelen van de trapleuning waren gerestaureerd, heb ik de trapleuning opnieuw gemonteerd. Om de gehele trapleuning passend te maken, was het noodzakelijk om deze in zijn geheel in elkaar te lijmen, zoals u op de foto kunt zien.

 

In de eikenhouten vloer bevonden zicht verschillende gaten. Gaten met een doorsnede groter dan 8 millimeter heb ik gevuld met eikenhouten proppen. Hierbij heb ik gelet op zowel kleur, structuur, nerfgrootte als richting, waardoor deze aanvullingen zo onzichtbaar mogelijk zijn. Ten slotte heb ik zichtbare krimpnaden tussen de traptreden en stootborden aangevuld met eikenhouten stroken.


Afwerking antieke trap renoveren


De hierboven beschreven restauraties heb ik gekleurd naar het voorbeeld van het omringende hout zodat deze zo onzichtbaar mogelijk zijn en opgaan in het geheel. Op plekken waar bestaande oppervlakte-afwerking van de trap oorspronkelijk was, heb ik deze gereinigd met water en PH-neutrale zeep. Hierna heb ik de oorspronkelijke waslaag geföhnd en naar de gewenste glansgraad opgewerkt. Storende kleurverschillen heb ik vervolgens bijgewerkt met een wasbeits.

 

Op plekken waar de bestaande afwerking van de trap niet origineel was, veroorzaakt door eerdere herstelwerkzaamheden, heb ik deze licht geslepen met staalwol om hierna deze plekken met een traditionele boenwas af te werken.

 

Deze schitterende, Art Nouveau trap is een uiting van vakmanschap en klasse van de oorspronkelijke makers. Het geeft me dan ook voldoening dat ik deze trap heb kunnen restaureren zoals zij deze ruim 100 jaar geleden hebben opgeleverd.

 

 


Antieke traprestauratie & oude trap renoveren


Heeft u een oude trap die hersteld moet worden, dan ben ik u graag van dienst. Ik kom graag bij u langs om uw trap te inspecteren. Hierna zal ik een offerte opstellen waarbij het restauratieplan stap voor stap beschreven wordt. Heeft u interesse in mijn diensten of wilt u graag meer informatie, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen via het contactformulier.

Bel Dirk-Olaf van Geenen