ZigaForm version 5.9.1
Grote Kerk in Breda Resultaat restauratie paneel van preekstoel Grote Kerk in Breda Restauratie paneel van preekstoel van Grote Kerk in Breda Restauratie trap van preekstoel van kerk in Breda Restauratie beeld in kerk
Categorie
interieur restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk, fineerwerk, lijstwerk, Noord-Brabant, snijwerk
Over dit project

Restauratie Preekstoel van de Grote Kerk Breda

 

Als objecten eens zouden kunnen praten. Deze antieke preekstoel staat in het bekendste gebouw van Breda, namelijk de Grote Kerk. Deze kerk schrijft 750 jaar geschiedenis en heeft onder andere de Beeldenstorm ondergaan en in de Prinsenkapel ligt Engelbrecht II van Nassau begraven, een verre voorvader van onze koning. Vanaf de eikenhouten preekstoel werd de adel en bevolking van Breda toegesproken en in moeilijke momenten ondersteund. In 2014 werd mij gevraagd om de preekstoel te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat, een opdracht die ik met trots heb uitgevoerd.

 

Eerst heb ik diverse losse lijsten op het achterbord van de preekstoel gedemonteerd. Hierna heb ik de oude lijmresten verwijderd en de lijsten opnieuw vast gelijmd met dierlijke lijm. Hierdoor blijven de lijsten niet alleen voor vele jaren goed vastzitten, maar kunnen deze ook verwijderd worden zonder schade te berokkenen.

 

Aan de trap van de oude preekstoel was helaas vraatschade ontstaan door insecten. Hierdoor traden ook scheuren op, waardoor een van de traptreden instabiel was. Deze trede is gedemonteerd en vervolgens heb ik de ondergrond geïmpregneerd om verdere vraatschade te voorkomen. Tevens heb ik de ondergrond aangevuld, waarbij het vulmiddel een goede hechting met de trede mogelijk maakt. Hierna heb ik de scheuren in de traptrede gelijmd en eveneens een oude, niet passende aanvulling vervangen. Tenslotte heb ik de traptrede met beenderlijm en spijkers vastgezet op de herstelde ondergrond. Hierdoor is de trede weer stabiel en na een afwerking sloot deze visueel ook weer aan bij de overige traptreden.

 

In de kuip en op de panelen waren verschillende scheuren en naden ontstaan. Deze heb ik gevuld met eikenhout of weggewerkt met een reversibel vulmiddel. Het fineer van decoratief ebbenhout zat op verschillende plekken los en dit heb ik opnieuw vastgelijmd met beenderlijm.

 

De trompet spelende engelen onder de kuip waren helaas ook beschadigd bij de handen en trompetten. Deze heb ik in dezelfde stijl aangevuld met eikenhout, waardoor de engelen weer hun lied kunnen spelen. Ook twee kapitelen aan de voorkant van de kuip hadden schade opgelopen en deze heb ik eveneens in dezelfde stijl aangevuld met eikenhout.

 

Tenslotte heb ik de aangebrachte restauraties gekleurd en geretoucheerd zodat deze nu voor het oog onzichtbaar zijn. Waar nodig heb ik een laagje boenwas op de was afwerking aangebracht en deze vervolgens uitgeboend. Hierdoor is de preekstoel wederom één geheel, zoals de oorspronkelijke maker de stoel vele jaren terug zelf vervaardigde.

 

Als u in Breda bent, dan raad ik u zeker aan om de Grote Kerk te bezoeken. Hier kunt u de gerestaureerde preekstoel zelf bekijken en natuurlijk ook de rest van deze schitterende kerk bewonderen.

Bel Dirk-Olaf van Geenen