ZigaForm version 5.9.1

Restauratie Gebouw B30 Den Haag

Houten aanvulling voor restauratie Conservering antieke houten deur door Van Geenen Restauratie Restauratie houten deurposten door Van Geenen Restauratie Houten aanvulling voor restauratie Conservering antieke lambrisering door Van Geenen Restauratie Restauratie antieke lambrisering door Van Geenen Restauratie Restauratie antieke deuren Van Geenen Restauratie Restauratie antieke deurpost door Dirk-Olaf van Geenen
Categorie
interieur restauratie
Tags
afwerking, constructiewerk, lambrisering
Over dit project


Restauratie Gebouw B30 Den Haag

 

Het gebouw B30 dankt zijn naam aan het feit dat het gelegen is aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag. Het statige pand, tevens rijksmonument, stamt uit het begin van de 20e eeuw en huisvestte jarenlang het ministerie van Economische Zaken. Nadat dit ministerie verhuisde, werd besloten om het gebouw B30 grondig te renoveren en te restaureren. Mijn werkzaamheden bestonden uit de restauratie van de lambrisering en deuren.


Lambrisering stijlkamers

 

De voormalige ministerkamers in gebouw B30 zijn versierd in Art Deco stijl met massief eikenhouten lambrisering. Om het gebouw aan te passen aan de moderne eisen was het noodzakelijk de lambrisering te verwijderen, zodat bekabeling en leidingen vervangen en geplaatst konden worden.

 

Vervolgens heb ik waar nodig verbindingen aangevuld, opnieuw gelijmd en beschadigingen weggewerkt. Hierna heb ik de lambrisering op de oorspronkelijke manier teruggeplaatst. Tenslotte heb ik de eikenhouten lambrisering een traditionele boenwas afwerking gegeven. Aan de voorkant zien we de Art Deco lambrisering zoals deze er ruim 100 jaar geleden ook al uitzag, terwijl aan de achterkant de techniek van de 21e eeuw zijn werk doet.


Restauratie antieke deuren

 

Ook 80 massief eikenhouten loopdeuren dienden aan de moderne eisen op het gebied van brandveiligheid te worden aangepast. Dit betekende dat de oorspronkelijke panelen waren vervangen door brandwerende, gipsen panelen. Om de nieuwe panelen weg te werken, heb ik zelf een beits gemengd die naadloos aansluit bij de kleur van de eikenhouten deuren. Op deze manier behouden de loopdeuren hun statige uitstraling en zijn ze tevens brandveilig.

 

Gebouw B30 werd op 19 april 2017 geopend door Koning Willem Alexander en ik ben trots dat ik heb kunnen bijdragen aan de restauratie van dit bijzondere pand. Tegenwoordig zijn onder meer het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal en Cultureel Planbureau gevestigd in Gebouw B30, waardoor het nog steeds een belangrijke rol inneemt voor de Nederlandse samenleving.

Bel Dirk-Olaf van Geenen