ZigaForm version 5.9.1

Restauratie Wapenzaal Kasteel Elsloo

Categorie
interieur restauratie
Over dit project

Kasteel Elsloo ligt halverwege de Maasberg in het gelijknamige dorp in Zuid-Limburg. Het heeft een rijke historie die teruggaat tot de middeleeuwen. Van Geenen Restauratie is gevraagd om de lambrisering en het plafond van de Wapenzaal te restaureren. Het interieur van de Wapenzaal is in een vroeg neogotische stijl en dateert uit circa 1838. In Nederland is dit een van de weinige interieurs van de vroege neogotiek die bewaard zijn gebleven en daarmee heel bijzonder. Het interieur kenmerkt zich verder door fraaie lambriseringen en geschilderde wapenschilden.

De bijzondere Wapenzaal moet natuurlijk voor volgende generaties behouden blijven. Op deze pagina vertellen we u stap voor stap hoe we de neogotische lambrisering en het plafond van de Wapenzaal hersteld hebben. Daarnaast kunt u in deze onderstaande video de wapenzaal en uitleg over de restauratie bekijken.

Herstel antieke lambrisering & plafond

Bij iedere restauratie streven we ernaar om een object zover mogelijk te herstellen naar de oorspronkelijke staat. We werken bij voorkeur met reversibele technieken en materialen. 

De eerste stap voor het restaureren van de antieke, eiken wandpanelen en het plafond was het herstellen van de constructie. Hiervoor hebben we diverse elementen gedemonteerd. Verbindingen zijn vervolgens passend gemaakt. Als dit nodig was, maakten we gebruik van aanvullende elementen. We zorgden ervoor dat er geen oorspronkelijk materiaal werd verwijderd en de hulpconstructies esthetisch niet storend zijn. We gebruikten nieuw materiaal zodat het bij eventueel latere restauraties duidelijk is dat het niet origineel materiaal is.

Losse onderdelen werden vastgelijmd. Hiervoor gebruikten we in de meeste gevallen reversibele gelatinelijm en beenderlijm. 

Scheuren en naden herstelden we in eerste instantie door ze te lijmen of op te schuiven. Als panelen of plafonddelen opgeschoven zijn, dan werden ze in de breedte aangevuld. Waar verlijmingen niet de gewenste stevigheid brachten, werd de scheur aan de achterkant verstevigd met lindehouten klampjes. 

Elementen die verzwakt waren door biologische aantasting worden zoveel mogelijk behouden en geconsolideerd met reversibele kunsthars. Elementen die zo ernstig beschadigd waren dat herstel niet meer mogelijk was, werden vervangen. Hierbij maakten we gebruik van oude materialen afkomstig uit de bouwperiode van de lambrisering en het plafond. 

Voor de afwerking hebben we onderzocht hoe de huidige afwerking was opgebouwd. We hebben deze vervolgens gedeeltelijk doorgepoetst, waardoor de originele, warme lichtroodbruine kleur weer terugkwam in de lambrisering en het plafond. Hierna hebben we de afwerking voorzien van een nieuwe traditionele wasafwerking.

Restauratie antieke spiegel

In de Wapenzaal bevindt zich eveneens een antieke kwikspiegel die we mochten opknappen. Eerst hebben we de schouw gedeeltelijk gemonteerd zodat we de achterkant van de spiegel konden schoonmaken. Ook de zichtzijde van de spiegel hebben we gereinigd. Achter het spiegelglas hebben we een plaat met folie aangebracht. Hierdoor worden de invloeden van de vochtige buitenmuur op de kwikspiegel geminimaliseerd.

Van Geenen Restauratie is ook expert in het herstellen van oude spiegels. Meer informatie hierover vindt u op de pagina spiegelrestauratie.

Bent u eens in de buurt van Elsloo? Kom dan gerust een kijkje nemen in het kasteel en de antieke Wapenzaal. Bekijk ook onze andere interieurrestauraties. Bent u geïnteresseerd in onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op. We verrichten restauraties voor zowel organisaties als particulieren.

Bel Dirk-Olaf van Geenen