ZigaForm version 5.9.1
Restauratie antiek tochtportaal Oude Kerk Amsterdam Restauratie houtsnijwerk Oude Kerk Amsterdam Restauratie houtsnijwerk Oude Kerk Amsterdam Renovatie houtsnijwerk Oude Kerk Amsterdam Renovatie tochtportaal Oude Kerk Amsterdam Restauratie tochtportaal Oude Kerk Amsterdam Restauratie tochtportaal Oude Kerk Amsterdam
Categorie
interieur restauratie
Over dit project

Restauratie van tochtportaal Oude Kerk Amsterdam

De Oude Kerk in Amsterdam is een historisch gebouw met internationale bekendheid. De kerk is het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam en sinds 2016 in gebruik als kerk en als museum voor hedendaagse kunst. Binnen in het monument zijn veel bijzondere, antieke objecten te bewonderen en Van Geenen Restauratie is gevraagd het 17-eeuwse tochtportaal te restaureren om het geschikt te maken voor dagelijks gebruik. Op deze pagina kunt u lezen hoe wij stap voor stap deze restauratie hebben volbracht.

Van Geenen Restauratie heeft ruime ervaring met het herstellen van diverse objecten.

Ieder meubel heeft een eigen verhaal dat we willen behouden voor de toekomst. Of het nu om een antiek kunstvoorwerp of dierbaar familiestuk betreft, we zijn u graag van dienst met de restauratie van uw object.

U kunt bij Van Geenen Restauratie geheel vrijblijvend een voorstel voor restauratie aanvragen.

Vrijblijvende aanvraag indienen

Over het tochtportaal in de Oude Kerk

Dit houten 17-eeuwse tochtportaal stond oorspronkelijk in de Nieuwezijds Kapel, ook wel Kapel Ter Heilige Stede genoemd. Deze kapel was gebouwd op de plaats waar in 1345 zich het mirakel van Amsterdam voltrok. Tijdens dit mirakel was een hostie ongeschonden uit het vuur gekomen nadat het hierin was geworpen. De Nieuwezijds kapel was na deze gebeurtenis tot de sloop in 1912 een bedevaartsoord. Hierna verhuisde het tochtportaal naar de Oude Kerk, waar het nog steeds te bewonderen is.

Het portaal heeft een classicistische stijl met decoraties in verfijnd houtsnijwerk. Op de hoeken dragen gecanneleerde, ionische zuilen met kapitelen een fries en kroonlijst. Het tochtportaal heeft gebogen vleugeldeuren en in de panelen boven de deuren is het jaartal 1621 te lezen.

Herstel tochtportaal

Het antieke tochtportaal was in de loop der jaren instabiel geworden. Ook waren delen door houtworm aangetast en zaten er scheuren in de panelen. Ten slotte ontbraken enkele delen van het portaal en waren er nog diverse beschadigingen.

Restauratie constructie

Om het tochtportaal op te knappen, hebben we het eerst volledig gedemonteerd. Vervolgens hebben we verbindingen hersteld, passend gemaakt en verlijmd. Waar nodig hebben we gebruik gemaakt van hulpconstructies. Deze zijn niet voor het oog storend en er is geen oorspronkelijk materiaal verwijderd. Net zoals het oorspronkelijke materiaal hebben we eikenhout gebruikt voor de hulpconstructies. Losse delen hebben we ten slotte vastgelijmd.

Herstel biologische aantasting hout

De aangetaste delen worden zo veel mogelijk behouden en geconsolideerd met reversibele kunsthars. Waar behoud helaas niet meer mogelijk was, zijn delen in overleg vervangen.

Restaureren van scheuren en ontbrekende delen

De scheuren in de panelen hebben we gerepareerd door de panelen opnieuw te plaatsen. Overblijvende scheuren, naden en ontbrekende delen zijn opgevuld met eikenhout. Kleine beschadigingen zoals deuken en krassen zijn met een harde vulling weggewerkt. Geheel of gedeeltelijk ontbrekende lijsten worden in de juiste profilering en materiaal bijgemaakt.

Afwerking hout

Het doel van de restauratie is om het herstelde tochtportaal naar zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Hiervoor hebben we de aangebrachte restauraties geretoucheerd naar het voorbeeld van het omringende hout. Hierdoor zijn de restauraties voor het oog haast onzichtbaar.

U kunt het resultaat van onze restauratie zelf in de Oude Kerk te Amsterdam bewonderen waar het aan de noordzijde de koude lucht buitenhoudt.

Heef u zelf een geliefd object dat u wilt laten restaureren? Van Geenen Restauratie heeft ervaring met diverse objecten en stijlen. Zo kunt u bij ons terecht voor onder meer antiekrestauratie, zoals het herstellen van stoelen, kasten, trappen en houten vloeren. Ook hebben we de expertise voor de restauratie van designmeubelen.

Als u vragen heeft, dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Ook kunt u altijd een vrijblijvende aanvraag indienen voor een restauratie. We nemen dan snel contact met u op.

Vrijblijvende aanvraag indienen

Bel Dirk-Olaf van Geenen