ZigaForm version 5.9.1
Houten trap renoveren Herstellen oude houten trap Restauratie trappenhuis Houten traprestauratie Restaurataie houten trap Renovatie trap
Categorie
interieur restauratie
Over dit project

Restauratie statietrap Oude Stadhuis te Harderwijk

In 2019 is het Oude Stadhuis in Harderwijk grootschalig gerenoveerd om het een nieuwe bestemming te geven. Het monumentale stadhuis werd weer toegankelijk voor publiek als ontmoetingsplek voor historie, cultuur en muziek. Van Geenen Restauratie had de mooie taak om de antieke statietrap te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. Op deze pagina kunt u lezen hoe wij deze restauratie hebben uitgevoerd.

Van Geenen Restauratie heeft ervaring met het herstellen van antieke trappen voor zowel instituten als particulieren.

Zo hebben we ook deze eikenhout trap gerestaureerd. Bij Van Geenen Restauratie kunt u altijd een vrijblijvende aanvraag indienen voor de restauratie van uw object. We nemen dan z.s.m. contact met u op.

Vrijblijvende aanvraag indienen

Over het Oude Stadhuis in Harderwijk

De historie van dit pand gaat terug tot de 14e eeuw toen er een wijnhuis in was gevestigd. Vanaf de 17e eeuw tot de ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis, deed het gebouw dienst als stadhuis. Hierna was er tot de restauratie een muziekschool in gevestigd.

Herstel statietrap

In het verleden zijn er diverse restauraties aan de trap uitgevoerd waarbij ook aanpassingen zijn gemaakt. Het doel van de restauratie was om de oorspronkelijke delen van de trap te behouden en te herstellen naar de originele staat. Ook moet de trap weer geschikt zijn voor dagelijks, intensief gebruik.

De trap is in zijn geheel gedemonteerd. De traptreden waren voorzien van niet-oorspronkelijke dektreden. Deze hebben we verwijderd en vervangen door massief eikenhouten dektreden met een dikte van 20 millimeter.

De originele wellijsten van de trap zijn in het verleden verwijderd. We hebben daarom sierlijsten eveneens in eikenhout naar het oorspronkelijke voorbeeld aangebracht. Beschadigde of ontbrekende wellaten hebben we tevens door eikenhouten latten vervangen. De onderste trede en het stootbord waren in het verleden zo verzaagd dat we die in hun geheel hebben moeten vervangen.

Hoogte antieke trap aanpassen

Omdat de verdiepingsvloer 8 centimeter hoger kwam te liggen, diende de hoek van het bovenste deel van de trap circa 8 gaden vergroot te worden. Om dit te bereiken en een functionele trap tot stand te brengen, hebben we de dektreden op dit deel aangepast. Hiermee hebben we het hoogteverschil en de schuinte van het loopvlak gecompenseerd.

Afwerking antieke trap

Uit kleurenonderzoek bleek dat de trap oorspronkelijk een licht eikenhouten houtimitatie kleur had. Deze kleur hebben we met olieverf nagemaakt en aangebracht. Hierbij zijn onder meer oude verflagen verwijderd, oneffenheden geschuurd, en waar nodig geplamuurd en gekit. Ten slotte hebben we een vernislaag aangebracht.

De montage van de trap is samen met een andere partij uitgevoerd. De antieke statietrap kunt u nu weer in de oorspronkelijke vorm bewonderen in het Oude Stadhuis in Harderwijk.

Heeft u interesse om een traprestauratie door Van Geenen Restauratie uit te laten voeren? U kunt geheel vrijblijvend een aanvraag indienen. Meer informatie over onze aanpak vindt u op de pagina oude trap renoveren. Voor vragen kunt u eveneens altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wilt u meer van onze werkzaamheden zien. Bekijk dan de pagina antiekrestauratie. U vindt hier diverse voorbeelden, bijvoorbeeld het herstel van een antieke kast en de restauratie van een oude stoel. Daarnaast vindt u op de pagina interieurrestauratie door ons uitgevoerde werkzaamheden in verschillende gebouwen. Ten slotte beschikken we eveneens over de expertise voor het opknappen van designmeubelen.

Bel Dirk-Olaf van Geenen